

tips & triks
Fyring i peisen
I stua er det en moderne rentbrennende peis med stor varmekapasitet. Unngå å fyre for mye og lenge, og at det blir for varmt (ikke over 20 grader).
Bruk kun vedkubber i prisen. De to hendlene under peisdøra er normalt trukket helt ut. Reduser fyring ved først å trykke inn den venstre, eventuelt også den høyre.
Ved oppfyring av kald peis er det fordelaktig å sette peisdøra og ytterdøra på gløtt. Det hjelpe på trekken når man starter fyringen i peisen.
Lukk peisdøra når det brenner godt. Da oppnår man best forbrenning, best energiutnyttelse og raskere oppvarming.
Slik fyrer du: Nederst lager du en liten sokkel av små vedkubber. Legg så to kubber med litt avstand på tvers slik at det dannes en varmetunell når du legger en litt bredere kubbe øverst. Tenner med tennbrikett i høyre åpning.
Tennbriketter: Bruk alltid tennbriketter for å tenne peisen. Tennbriketter er laget av avispapir (innsatt med parafin). Press på rullen og bre ut bladene for best effekt. Ellers kan også hvite parafinposer brukes til opptenning.
Når det om vinteren er svært kaldt ute, lønner det seg å holde liv i peisen over tid. Etter at du har oppnådd riktig temperatur, kan du legge inn en liten vedkubbe nå og da for å holde varme i peisen. Eller fyr opp på nytt
I toppen av peisen er det cirka 60 kilo varmestein. Disse sørger for at varmen magasineres i inntil 12 timer.
I uthuset er det et forråd av ved til bruk i peisen i stua og vedovnen på kjøkkenet, eventuelt også til bålplassen utendørs.
Det går normalt med inntil en sekk med ved per dag i løpet av den kalde årstiden til oppvarming av hytta, ellers mindre.
Siden det ikke er noen til stede på hytta når det ikke er gjester der, tar besøkende med seg én sekk ved per døgn man oppholder seg på hytta. Da vil det være ved på hytta hele vinteren.
Ved kan kjøpes i sekker hos Kiwi på Sjusjøen.


tips & triks
Fyring i vedovn
Kjøkkenet har en ny og rentbrennende vedovn som gir varme til kjøkken, stort soverom og hems. Ikke bruk vedovnen til steking, men bruk heller gasskomfyren til dette formålet.
Varmt vann lager du raskest og enklest ved å bruke den sorte vannkokeren på kjøkkenbenken.
Når man skal tenne opp en kald vedovn, legger man først tre mindre vedkubber flatt i bunnen. Legg så to vedkubber på hver side med mellomrom over de nederste. Tennbriketten plasseres mellom vedkubbene. Tenn på og legg den siste vedkubben på skrå over flammen. Brette gjerne ut papiret på tennbrikettene.
Når vedovnen er kald og det er kaldt inne, kan opptenning gjøres raskere dersom ytterdøra settes litt på gløtt, samtidig som ovnsdøra også settes på gløtt. Det gir mer oksygen til vedovnen slik at den kommer raskere i gang og blir raskt varm.
Lukk ovnsdøra helt når det brenner godt. Det gir best oppvarming, er mest miljøvennlig og gir mindre forbruk av ved.
Når det brenner godt skal ovnsdøra lukkes. Ventilen skal alltid være helt åpen. Det gjelder også om natta.


tips & triks
Gasskomfyr
Kjøkkenet har en god gasskomfyr for tilberedning av mat. Den må aldri brukes for oppvarming av rommet. Gassflaske utendørs må være tilkoblet for å kunne bruke gasskomtyr.
For å tenne et bluss skal den sorte bryteren vende mot venstre, samtidig som man trykker vrideren inn. Du vil da høre at gnisten tenner, og se at gassen brenner på det valgte blusset. Når blusset brenner slipper du knappen sakte opp og slipper den helt.
Dersom det ikke tenner, kan det være at gassen ikke er tilkoblet. Se egen informasjon om tilkobling av gass.
Det er mulig at du må forsøke flere ganger før blusset tenner. La det gå noen minutter mellom hvert forsøk.
Gasskjøleskap
Gasskjøleskapet brukes kun i den varme årstiden. Ellers i året bruker vi matkjelleren.
For å starte gasskjøleskapet må blå gasskran på kjøkkenveggen stå i vertikal posisjon for å åpne gassen.
På selve kjøleskapet er det to hvite knapper. Den venstre holdes inne i 30 til 60 sekunder for å slippe gass inn i slagen.
Deretter trykker du inn og holder inne den andre knappen for å få gnist. Når gassnåla beveger seg og står til høyre, slipper du knappene.
Skru av blå gasskran for å stenge kjøleskapet.


tips & triks
Badstue
I uthuset er det et badsturom. Fyr opp i badstuovnen med ved for å oppå ønsket temperatur. Bruk aldri andre brennmidler i badstuovnen. Åpne for trekk ved å trekke askeskuffen litt ut fra lukket posisjon.
Badstuovnen har et kammer for oppvarming av vann, som kan brukes til å blande vann for dusjing. Halvt om halvt med varmt og kaldt vann gir passe dusjtemperatur.
Ta aldri med brennende vesker inn i badstua. Vær alltid minst to personer. Unngå skolding på grunn av varmt vann.


tips & triks


tips & triks
Matkjeller
I gulvet på kjøkkenet er det en luke ned til matkjelleren. Denne brukes som kjølerom om vinteren. Årsaken er at matkjelleren gir bedre kjølig enn om man bruker gasskjøleskapet.
Gasskjøleskapet brukes derfor kun i den varme årstiden.
Lukk alltid gulvluken etter bruk.
Dusj (vinter)
I uthuset er det et dusjkabinett. Når det brukes om vinteren, er fotpumpa fylt med frostvæske.
Sett på slangene og fyll på litt vann i vanntanken for å pumpe ut frostvæska slik at den renner ned i sluket.
Når du er ferdig å dusje er det viktig å trå på pumpa slik at alt vann kommer ut.
Ved avreise; fyll alltid ny frostvæske til det nivået som vist på bildet. Slangen til dusjhodet skal da være avkoblet, mens slangen til den tomme vanntanken skal være tilboblet, som vist på bildet.


tips & triks
Om Bjerkely
Bjerkely er en tradisjonell tømmerhytte som ligger i flott turterreng på Sjusjøen. Her kan du oppleve den rustikke sjarmen og varme atmosfæren i hytten, samtidig som du utforsker det fantastiske skiterrenget og naturskjønne omgivelser. Bjerkely er din oase i fjellvidden.
